Tijd voor Taal accent - Spelling
Heb je een vraag over Tijd voor Taal accent - Spelling? Dan helpen we je graag verder in deze rubriek. We hebben de meest voorkomende vragen gebundeld en van een uitgebreid antwoord voorzien. Zo ben je snel en gemakkelijk geholpen met je vragen.
Kan ik de punten van het zorgdictee opnemen in de differentiatiemodule?
Omdat in een zorgdictee alleen pakketwoorden getoetst worden (en de transferwoorden niet beoordeeld worden) wijken de punten van het zorgdictee af van het gewone dictee. De normering, zoals opgesteld op basis van het gewone dictee, is dan ook niet geldig voor het zorgdictee. Vandaar kunnen de punten niet representatief ingegeven worden in de differentiatiemodule.
Het gebruik van het zorgdictee van Tijd voor Taal accent – Spelling is een verregaande dispenserende maatregel voor de leerling. Alleen voor leerlingen die sowieso op het gewone dictee een E-zone behaald zouden hebben, is een zorgdictee eventueel zinvol. Het invullen van de foutenanalyse kan wel. Je krijgt dan ook een zorgvoorstel op maat voor de leerling.
Wat zijn de voordelen bij de differentiatiemodule?
Dankzij de differentiatiemodule kunnen de leerlingen niet alleen de controledictees, maar ook de wekelijkse dictees zelfstandig voorbereiden. Dit doen ze door de visuele en auditieve dictees te maken die ze op bingel vinden. Op basis van de ingevulde punten en de foutenanalyse zet het systeem automatisch een individueel remediëringspakket klaar. Elke leerling krijgt dan oefeningen op de spellingsmoeilijkheden waar hij of zij nog problemen mee heeft.
Als leerkracht krijg je daarbij de mogelijkheid om met één druk op de knop voor elke leerling van de klas kant-en-klare gedifferentieerde oefenbundels af te printen, met of zonder correctiesleutel. Of je kan de oefeningen digitaal klaarzetten op bingel. De differentiatiemodule bestellen kan per leerjaar of voor de hele school. Toegang tot de gewone oefeningen op bingel blijft zoals voordien inbegrepen in de VAN IN-methodes.
Ontdek hier meer informatie over de differentiatiemodule.
Waar vind je de normeringstabel om de punten om te zetten naar een percentielscore?
In het verleden zat er een normeringstabel bij de controledictees van Tijd voor Taal. De normeringstabel bij Tijd voor Taal accent – Spelling vind je nu in de differentiatiemodule. Wanneer je bij de controledictees de resultaten van de leerlingen ingeeft, verschijnt de percentielscore automatisch in de tabel ‘norm’.
Een leerling scoorde 10/10 en krijgt zone B. Hoe kan dit?
De percentielen en zones die aan de resultaten van een controledictee gekoppeld zijn, kwamen tot stand via een uitgebreid normeringsonderzoek tijdens het schooljaar 2008-2009. Bij sommige dictees leidt een perfecte score tot een normering in de B-zone. De verklaring hierbij heeft te maken met de onderverdeling volgens gestandaardiseerde zones.
Een percentiel geeft aan hoeveel procent van de leerlingen uit de normgroep onder een bepaalde score ligt. Bv. In het geval van de losse woorden op 10 van controledictee 1 van het 3e leerjaar betekent percentiel 65 dat in de normgroep 65 procent van de leerlingen minder scoort dan 10. Of anders gezegd: 35 procent van de leerlingen uit de normgroep behaalden voor dat onderdeel een 10.
Om de betekenis en interpretatie van percentielen te vergemakkelijken hanteren we zones. Deze zijn gestandaardiseerd en voor elke genormeerde toets dezelfde.
- Zone A: 25% - zeer goed
- Zone B: 25% - goed
- Zone C: 25% - voldoende
- Zone D: 10% - zwakker
- Zone E: 15% - zwak tot zeer zwak
Aangezien 35% van de leerlingen uit de normgroep 10 behaalde op het deel losse woorden van controledictee 1 van het derde leerjaar, heeft dit tot gevolg dat dit overeenkomt met zone B, ook al hebben ze dus een maximumscore.
Leerjaar 2 - Waarom zijn de woordpakketten voor week 6 en 7 in het tweede leerjaar t.o.v. Tijd voor Taal gewisseld?
De reden hiervoor is dat in de week waarin het zevende woordpakket wordt gegeven ook het eerste controledictee wordt afgenomen. In die week is er dus minder oefentijd en zijn er bijgevolg in het stappenblokje ook geen herhalings- en verdiepingsoefeningen voorzien.
De leerinhoud i.v.m. eind -a, -o, -u, en -ee die vroeger in combinatie met het controledictee werd gegeven is redelijk moeilijk. Het pakket over -ls, -rm, -lf is voor de leerlingen eenvoudiger. Daarom hebben we de twee pakketten gewisseld.