Tijd voor Taal accent - Taal
Heb je een vraag over Tijd voor Taal accent - Taal? Dan helpen we je graag verder in deze rubriek. We hebben de meest voorkomende vragen gebundeld en van een uitgebreid antwoord voorzien. Zo ben je snel en gemakkelijk geholpen met je vragen.
Welk woordenboek vormt de basis voor Tijd voor Taal accent - Taal?
Het is erg moeilijk om goede woordenboekoefeningen te maken. Daar zijn twee redenen voor:
- Je moet rekening houden met een groot aanbod woordenboeken die in de handel te krijgen zijn.
- Je moet kinderen echte woorden laten opzoeken die intrinsiek wel boeiend genoeg zijn om te kennen. De oefening moet een tweeledige meerwaarde bieden.
Voor Tijd voor Taal accent vormt alvast één woordenboek de basis voor de methode: “Van Dale pocketwoordenboek: Nederlands voor de basisschool". We zijn op zoek gegaan naar een woordenboek waarin de geselecteerde woorden terugvindbaar waren en dat voldeed aan volgende eisen:
- geen ongepast woordgebruik
- heldere uitleg voor de leerling
- compact
- democratische prijs
Bij het vergelijken van verschillende woordenboeken zijn we uitgekomen bij de pocketversie van het Van Dale pocketwoordenboek voor de basisschool omdat we vonden dat dit het best aan deze criteria voldoet. Het woordenboek heeft één nadeel: er staan weinig zegswijzen en uitdrukkingen in. Het kan dus interessant zijn om aanvullend een of enkele exemplaren van een ander woordenboek (dat dan mogelijk wel de nadelen van hierboven heeft) beschikbaar te houden voor het opzoeken van eventuele zegswijzen en uitdrukkingen.
Het woordenboek “Van Dale pocketwoordenboek: Nederlands voor de basisschool" kan je hier bestellen.
Leerjaar 4, 5 en 6 - Waarom wordt de woordenschat ook getoetst in leerjaar 4, 5 en 6?
Woordenschat en woordbeheersing zijn essentieel om goed taalvaardig te zijn/worden. Om als leerkracht een beeld te krijgen van welke woordenschat uit een thema ook werkelijk meegedragen wordt door de leerlingen, hebben we besloten om woordenschat mee te toetsen in de toetsen van het onderdeel taalbeschouwing vanaf het vierde leerjaar.
Indien je dit overbodig vindt, kan je de desbetreffende vragen uit de toets halen aan de hand van het Word-bestand van de toets dat je terugvindt op Mijn VAN IN, onder elk respectievelijk hoofdstuk.
Hoe werkt de methode aan zachte evaluatie?
Op Mijn VAN IN vind je, onder het gedeelte algemeen van elk leerjaar, een observatiefiche (individuele kijkwijzer taalgebruik) die u kunt inschakelen bij de lessen. Gekoppeld aan deze observatiefiche vind je daarbij ook een reeks remediëringstips om te gebruiken voor leerlingen die op bepaalde observatiepunten uitvallen.
Wat zijn de voordelen bij de differentiatiemodule?
De remediërings- en verrijkingsbladen uit de toets en remediëringsmap werden rechtstreeks gekoppeld aan de toetsvragen. Op die manier kan je, op basis van de toetsresultaten, op doelenniveau de leerlingen remediërings- en/of verrijkingsmateriaal aanbieden.
Een voorbeeld maakt de werkwijze concreet: een leerling maakt een toets van 5 vragen. Hij/zij valt uit op vraag 1 en 2. Je kan dan manueel vanuit de toets- en remediëringsmap voor deze leerling een werkbundel samenstellen met remediërend materiaal voor vraag 1 en 2, en verrijkend voor de andere drie vragen.
Je kan dit echter eenvoudiger doen vanuit de differentiatiemodule. Wanneer je voor elke leerling de punten per toetsvraag invult, dan stelt de differentiatiemodule zelf de bundel samen. Je kan deze afprinten (met de naam van de leerling bovenaan), al dan niet met bijgevoegde correctiesleutel.
De differentiatiemodule bestellen kan per leerjaar of voor de hele school. Toegang tot de gewone oefeningen op
bingel blijft zoals voordien inbegrepen in de VAN IN-methodes.
Waarom zijn er geen leestechnische toetsen voorzien in de methode?
We hebben de discussie over het al dan niet opstellen van leestechnische toetsen uitvoerig gevoerd bij het opmaken van de methode. Uiteindelijk hebben we besloten om het niet te doen.
- Een eerste probleem waar we op stuitten betrof het niveau van de leestechnische toets (zie het als “Welk AVI-niveau moeten we in de toets voorzien?”). Er zal immers een grote diversiteit qua leesvorderingen in de klas zijn. Er bestaat niet zoiets als een gemiddeld te bereiken niveau in de loop van het schooljaar, alleen richtlijnen rond het niveau dat kinderen moeten bereiken op het einde van het schooljaar.
- We hadden ook vragen bij de waarde van die toetsen en de beoordeling ervan. Meestal duiden leerkrachten op een leestechnische toets aan welke fouten het kind las, al dan niet gekoppeld aan een beoordeling/punt. Wat moet de leerkracht dan als voldoende/onvoldoende beschouwen? Het betreft dan de meerwaarde die precies een AVI-normering biedt: hoe ver staat dit kind t.o.v. de gemiddelde leerling/het (ongeveer) te bereiken niveau op het einde van het leerjaar. Daar heb je bij leestechnische toetsen van een methode geen beeld van. We staven met een voorbeeld: een kind kan in een tweede leerjaar nog zuiver spellend lezen op zijn toets, maar wel foutloos. Welk punt geef je dan als leerkracht? Wat wordt de perceptie van de ouders?
- Het afnemen van leestechnische toetsen vraagt bijzonder veel tijd aan de leerkracht/zorgleerkracht. Ze moeten immers individueel afgenomen worden, wat erg tijdrovend is.
De meeste scholen maken sowieso gebruik van genormeerde leestoetsen (bv. CITO, …) die waardevoller zijn. We verwijzen dan ook graag naar dit gespecialiseerd materiaal.
Wanneer organiseer je de summatieve toetsen?
Summatieve toetsen staan niet opgenomen in het jaarwerkplan omdat er een grote diversiteit bestaat in het gebruik door de leerkrachten en over de verschillende leerjaren:
- heel wat leerkrachten geven geen summatieve toetsen (zeker in de lagere leerjaren)
- sommige leerkrachten wensen te toetsen voor de Kerstvakantie (na thema 4),
- andere halverwege het schooljaar (na thema 5)
- sommige leerkrachten geven geen thematoetsen als ze in die periode summatieve toetsen geven en toetsen dan summatief in de accentweek, andere doen dat wel, …
Afhankelijk van het gebruik passen leerkrachten zelf hun planning aan. De summatieve toetsen zijn wel voorzien om te gebruiken na thema 5, een bijwerkweek/summatieve toetsenweek.
Is Tijd voor Taal accent afgestemd op gebruik in elke school van elk net?
Tijd voor Taal accent is afgestemd op gebruik in elke school van elk net. De duidelijk omschreven lesdoelen van de handleiding worden op Mijn VAN IN vertaald naar de leerplandoelen van elk net. Daarenboven bevatten de meest voorkomende agendasystemen de lesdoelen (en de eventuele koppeling met de leerplandoelen), zodat je met een klik op de knop kan registreren welke doelen aan bod komen.
Ook voor de meest recente leerplannen is Tijd voor Taal accent up to date. Zo speelt de methode uitstekend in op de actiepunten ‘Tien voor Taal’, zoals ze omschreven zijn in de visietekst van het nieuwe leerplan voor het GO!. Lees ons uitgebreid document dat vertelt hoe Tijd voor Taal accent daarop inspeelt.
Zodra het nieuwe leerplan voor het VVKBaO bekendgemaakt wordt, zal de concordantie met Tijd voor Taal accent gemaakt worden en beschikbaar gesteld worden via Mijn VAN IN.